w

Innowacje i zrównoważone rolnictwo odpowiedzią na nadchodzące wyzwania w zakresie żywności i wyżywienia

 Jeszcze nigdy rolnictwo nie stało przed tak ogromnymi wyzwaniami, jak obecnie. Rośnie liczba ludności świata i w 2050 roku osiągnie 10 mld. Zapotrzebowanie na żywność zwiększy się o połowę (w niektórych regionach Afryki i Azji nawet o 100%). Wyzwaniem są coraz bardziej ekstremalne warunki pogodowe – wzrost temperatury, susze, powodzie. Jednocześnie część zasobów naturalnych bezpowrotnie ginie, kurczą się zasoby ziemi uprawnej, a ona sama – jałowieje. Dziś jedynie 3 proc. powierzchni Ziemi stanowią grunty orne. Zaledwie 18 proc. z nich – czyli 0,5 proc. powierzchni Ziemi – można przeznaczyć pod uprawę żywności. 

  • Świat potrzebuje wyższej efektywności rolnictwa i zrównoważonego podejścia, uwzględniającego poszanowanie środowiska – mówi Joerg Rehbein, Head of Central & Eastern Europe Crop Science, Bayer – Wzrost populacji, zmiany klimatyczne, kurczenie się zasobów wymagają od rolnictwa nowego podejścia i innowacji: problemów jutra nie da się rozwiązać wczorajszymi metodami. Dlatego Bayer propaguje transformację cyfrową w rolnictwie, innowacje i rozwiązania wspierające zrównoważoną produkcję żywności. 

Szacuje się, że korzyści płynące z cyfryzacji rolnictwa mogą wynieść 330 miliardów dolarów do 2025 r. Równocześnie dzięki rolnictwu cyfrowemu można osiągnąć zbiory wyższe o 25%.

  • Innowacyjne technologie cyfrowe odgrywają kluczową rolę w optymalizacji wykorzystania nasion, środków ochrony roślin i produktów biologicznych, i przez to przyczyniają się do bardziej wydajnego wykorzystania zasobów – dodaje Joerg Rehbein – Rolnictwo cyfrowe zapewni na przykład zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin w przeliczeniu na hektar (poprzez wskazania do stosowania tylko takiej ich ilości, jaka jest potrzebna do ochrony upraw) oraz optymalizację dawki nasion do wysiewu. 

Świat wkracza w nową erę rolnictwa – która niesie za sobą wielkie wyzwania, domagające się nowych, zrównoważonych rozwiązań i technologii, umożliwiających rolnikom zwiększenie produkcji przy ograniczeniu nakładów. Innowacje są niezbędne, by w zrównoważony sposób wytwarzać zdrowszą, bezpieczniejszą i bardziej przystępną żywność dla rosnącej populacji. Dlatego badania i rozwój są dziś ważniejsze niż kiedykolwiek w historii, aby rolnictwo stało się równocześnie bardziej wydajne i bardziej zrównoważone.

  • Firma Bayer, z rocznymi wydatkami na R&D rzędu 4,5 mld euro, podtrzymuje zobowiązania w zakresie innowacyjności, zrównoważonego rozwoju i transformacji cyfrowej, których celem jest zapewnienie żywności dla szybko rosnącej populacji, bez ryzyka wyczerpania zasobów – mówi Joerg Rehbein.

Bayer wzmacnia swoją pozycję rynkową, łącząc wiedzę w dziedzinie nasion, cech genetycznych i środków ochrony roślin (także biologicznych) z głębokim zaangażowaniem w innowacje i zrównoważone praktyki rolnicze. W efekcie rolnicy zyskują szeroką gamę rozwiązań zaspokajających ich bieżące i przyszłe potrzeby, w tym udoskonalone rozwiązania w dziedzinie nasion i cech genetycznych, rolnictwa cyfrowego i ochrony upraw. W średnim i długim okresie firma będzie w stanie zapewnić klientom udoskonalone rozwiązania oraz zoptymalizowaną paletę produktów w oparciu o wnioski z analiz agronomicznych, wsparte przez zastosowanie „cyfrowego rolnictwa” (Digital Farming). 

Bayer to międzynarodowa firma działająca w obszarach Life Science: ochrony zdrowia oraz rolnictwa. Produkty i usługi firmy Bayer mają na celu przynoszenie ludziom korzyści i ulepszanie jakości ich życia. Bayer tworzy wartość poprzez innowacje, wzrost i zapewnianie wysokich zysków. Będąc firmą odpowiedzialną społecznie, Bayer przestrzega zasad zrównoważonego rozwoju. 

źródło zdjęć: www.cropscience.bayer.com

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Krzysztof Cybulak o sytuacji sadownictwa i umowach kontraktacyjnych.

Chiński rynek – szansa czy zagrożenie dla Polski?!