Gruszka wraca do łask. Ile naprawdę kosztuje produkcja 1 kg gruszek?
W ostatnich latach polscy sadownicy coraz częściej spoglądają w stronę gruszy jako alternatywy lub uzupełnienia tradycyjnych sadów jabłoniowych. Grusza, choć przez lata niedoceniana, dziś zyskuje na popularności dzięki rosnącemu popytowi na krajowe odmiany oraz atrakcyjnym cenom zbytu. Ale jak wygląda ekonomiczna strona tej decyzji? Ile kosztuje wyprodukowanie jednego kilograma gruszek w warunkach polskiego sadu?
Z pomocą przychodzi najnowsze opracowanie Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie (Oddział Radom), które szczegółowo analizuje koszty uprawy 1 ha gruszy. Dane są aktualne na czerwiec 2025 roku.
Koszt produkcji 1 kg gruszek – konkretne liczby
Zgodnie z przedstawionym wariantem kalkulacji, całkowity koszt produkcji na 1 hektar gruszy wynosi 37 217,77 zł. Z tego areału uzyskuje się przeciętnie 160 dt (czyli 16 000 kg) gruszek.
Koszt produkcji 1 kg gruszek wynosi zatem:
2,33 zł/kg (dokładnie: 232,61 zł za 1 dt)







