WAPA opublikowała dane dotyczące zapasów jabłek w polskich chłodniach na dzień pierwszego grudnia. Wdg. ekspertów stany magazynowe w Polsce wynoszą 1 600 000 ton. Jabłek mamy więcej o 473 tys. ton względem ubiegłego roku. Jako ciekawostkę podajemy informację, że stan na dzień 1 grudnia 2019 wynosił wówczas 1 127 000 ton.
Kraje UE mają w chłodniach 4 605 849 ton, czyli o 130 677 ton więcej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku.
Aktualnie w Polsce przechowuje się najwięcej Idareda – 250 tys. ton. Drugi jest Red Jonaprince 180 tys. ton, trzeci Szampion 170 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach jest 145 tys, ton, czyli więcej o 11,5 %, podobnie jak Golden Deliciousa – 150 tys. ton, wiecej o 25%.
Stan Joangoldów – 120 tys. ton, aż o 50 % więcej w porównaniu z okresem analogicznym roku poprzedniego. Glostera jest 75 tys. ton , spadek do okresu 2019 wynosi -6,3 %. Zapasy Ligola wynoszą 140 tys. ton, co oznacza wzrost o 180% względem ubiegłego roku.
Źródło: WAPA