Holandia: Czerwona gruszka szansą na zaskoczenie konsumentów
W tym roku spodziewana jest pierwsza komercyjna uprawa Red Conference. „Owoce pięknie się rozwijają. Jednak zbiory będą trochę małe. Naturalne przerzedzenie oznacza, że będziemy mieli nieco mniej, ale ładnych dużych owoców, ta uprawa wydaje się bardzo dobrze pasować do rynku i pozostawia dobre pierwsze wrażenie”.
Staay Food Group ma obecnie 60 hektarów Czerwonej Konferencji w całej Holandii. „Możemy rozpocząć zbiory pod koniec sierpnia. To trzy tygodnie wcześniej niż w poprzednim sezonie” – mówi Joop Vernooij ze Staay Food Group,
„Dotyczy to również Czerwonej Konferencji. Po schłodzeniu te gruszki będą dostępne w sprzedaży od września”.
Według Joopa, na te gruszki jest zainteresowanie lokalnie i za granicą. „Od jakiegoś czasu obserwujemy duży międzynarodowy popyt na czerwone gruszki. Jednak holenderscy konsumenci”, mówi, „pozostali jak dotąd lojalni wobec gruszki Conference”.
„Jeśli chodzi o gruszki, detalistom trudno jest więc zaskoczyć swoich klientów i wyróżnić się. Czerwony wariant znanej Konferencji daje pod tym względem możliwości. Tym bardziej, że te gruszki mają te same cechy i są dobrze dostosowane do stale rosnącego segmentu produktów gotowych do spożycia”.
Jak widzi przyszłość, biorąc pod uwagę stale rosnące ceny? „Nie będzie to łatwe z powodu ciągłej presji cenowej i rosnących kosztów. Hodowcy będą musieli się jakoś wyróżnić. Mamy uderzającą gamę ekskluzywnych odmian (Dazzling Gold, Early Desire, a teraz także Red Conference) i dużą liczbę tradycyjnych twardych owoców. Dlatego uważam, że mamy silną pozycję” – podsumowuje Joop.
Źródło: stayfoodgroup / polskiesadownictwo.pl