Fala upałów, która w ostatnich dniach mocno uderzyła, spowodowała problemy w sektorze owoców w Aragonii. Najbardziej dotkniętym terenem było okolice Bajo Cinca, gdzie słońce paliło całe gospodarstwa z gruszką i jabłkiem.
„To nie jest zwyczajne w tej dziedzinie; Słońce było tak intensywne i tak gorące, że skóra na owocu dosłownie spłonęła, co uniemożliwia dalszy wzrost tego owocu – UAGA Aragón, Óscar Moret.
Na szczęście owoce dominujące w Dolnym Cinca, nie zostały tak dotknięte. „Gruszka i jabłko są bardziej wrażliwe na słońce”, powiedział Moret..
Należy pamiętać, że w Aragonii jest około 3000 hektarów grusz i tyle samo jabłoni, podczas gdy na tym terenie uprawia się około 13 500 brzoskwiń i około 7 000 nektaryn.
Sekretarz generalny w Aragonii, José Manuel Roche, powiedział, że szacuje się, że „utrata produkcji wynosi od 25 do 30 procent.
Obszar La Almunia, również bardzo intensywny w produkcji owoców też nie został pominięty. „Najbardziej dotkliwie porażona została wiśnia…”, powiedział rolnik Vicente López, szef działu ds. Stosunków pracy w UAGA.
Tym, co martwi plantatorów owoców, jest to, że nadal nie wiedzą, czy ubezpieczenie pokryje te straty, czy nie. „Nie ma wątpliwości, że te owoce muszą zostać wyrzucone” – powiedział López.
Moret ubolewał, że ciepło przyspieszyło proces dojrzewania w niektórych gospodarstwach, co jeszcze bardziej nasiliło problemy związane z niedoborem siły roboczej. „Dzięki zamknięciu szablonów w gospodarstwach trudniej jest dostać ludzi na tydzień lub dziesięć dni” – powiedział. Reaktywacja budownictwa lub nowych rzeźni spowodowała, że coraz mniej pracowników może pracować tymczasowo w terenie.
źródło: https://www.elperiodicodearagon.com/, https://www.heraldo.es/, https://www.freshplaza.es/