w , ,

Golden Delicious Reinders

Golden Delicious Reinders® 

FOTO: www.szkolkarstwo.com.pl
Pochodzenie: mutant odmiany Golden Delicious, znaleziony w Holandii, w miejscowości Helden. Do Krajowego Rejestru wpisany 17 lutego 2005 roku;
Drzewo: rośnie początkowo dość silnie, później średnio silnie, tworząc kuliste, wzniesione korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie (często bardzo obficie – wymaga przerzedzania zawiązków), z tendencją do owocowania przemiennego. Kwitnie średnio późno;
Zapylacze: Elstar, Elstar Elpin, Elstar Elshof, Fiesta, Gloster, Idared, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Lord Lambourne, McIntosh, Melrose, Pilot, Red Delicious, Red Elstar, Red Wealthy, Oliwka Żółta, Ontario, Starking, Starkrimson, Wealthy, Wellspur Delicious;
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Delikates, Elise, Elstar, Elstar Elpin, Elstar Elshof, Fiesta, Gloster, Ligol, Mutsu, Ozark Gold, Pilot, Pinova, Redchief, Rubin, Rubinette, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno;
Owoc: średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty lub kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, w odróżnieniu od odmiany Golden Delicious nieordzawiona. Rumieniec pokrywający owoc jest niekiedy wyraźniejszy i bardziej intensywny niż w przypadku Golden Delicious o barwie pomarańczowołososiowej. Przetchlinki zielonkawobrązowe, wyraźnie widoczne. Szypułka długa i cienka lub średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie do szerokiego, bardzo słabo ordzawione (często bez ordzawienia). Zagłębienie kielichowe średnio głębokie i dość szerokie, silnie pofałdowane i lekko ordzawione. Kielich dość duży, zamknięty (bywa też półotwarty), działki kielicha długie, omszone, szarawe. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. Gniazdo nasienne dość duże. Komory nasienne duże, półotwarte. Nasiona średniej wielkości, jajowate, lekko wydłużone, zaostrzone, liczne.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października;
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia;
Przechowywanie: w przechowalni do końca lutego, w chłodni do kwietnia, w chłodni KA do końca maja;
Wrażliwość na mróz: duża;
Wrażliwość na choroby: parch – średnia, mączniak – średnia, zaraza ogniowa – mała, choroby kory i drewna – średnia, choroby przechowalnicze – średnia;

źródło informacji:

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ciecz kalifornijska – można stosować czy nie można???

Ceny jabłek deserowych: Prince i Ligol ponad 2 zł!