W tym roku wiosenne przymrozki dały się we znaki, ale dzięki staraniom sadowników udało się uratować część plonu. Teraz ważne jest nawożenie wapniowe i krzemowe mające na celu poprawę jakości jabłek.
Wapń i krzem to dwa nieocenione elementy, które odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu wysokiej jakości i obfitych plonów jabłek i truskawek. Ich stosowanie w odpowiednich dawkach i momentach sezonu może znacząco poprawić kondycję roślin, ich odporność na choroby i szkodniki, a także wpłynąć na smak, jędrność i wygląd owoców.
Najlepsze rezultaty w uprawie jabłoni i truskawek można uzyskać, stosując wapń i krzem w połączeniu. Synergiczne działanie tych dwóch elementów wzmacnia wzajemnie ich pozytywny wpływ na rośliny i owoce.
W materiale filmowym przedstawiono pielęgnację sadu jabłkowego i plantacji truskawek w gospodarstwie Pani Wiesławy Bobrowskiej. Producentka owoców skupia się na zabiegach nawożenia mających na celu poprawę jakości i trwałości owoców. Zapraszamy do materiału filmowego:
Wapń – budowniczy mocnych ścian komórkowych
Wapń jest niezbędnym elementem budulcowym ścian komórkowych roślin. Zapewnia im stabilność, wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku jabłek wapń odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu gorzkiej plamistości podskórnej (korkowi), chorobie przechowalniczej, która obniża jakość owoców.
W truskawkach wapń wpływa na jędrność owoców, czyniąc je bardziej odpornymi na zgniecenie i uszkodzenia podczas transportu. Ponadto wapń poprawia smak truskawek, nadając im słodszy i bardziej wyrazisty aromat.
Dawkowanie i stosowanie ASX Chelat wapnia :
Krzem – strażnik odporności i jędrności
Krzem, choć nie jest makroelementem, odgrywa niezwykle istotną rolę w fizjologii roślin. Wzmacnia ściany komórkowe,czyniąc je bardziej odpornymi na stresy środowiskowe, takie jak susza, wysokie temperatury, zasolenie gleby i choroby grzybowe. Krzem tworzy również na powierzchni liści i owoców mikroskopijną barierę, która utrudnia patogenom wnikanie do wnętrza tkanek.
W jabłkach krzem wpływa na jędrność owoców, wydłużając ich okres przydatności do spożycia. Ponadto poprawia wybarwienie jabłek, nadając im intensywną, atrakcyjną barwę.
W truskawkach krzem zwiększa odporność na szarą pleśń, jedną z najgroźniejszych chorób tej rośliny. Poprawia również jędrność owoców, czyniąc je bardziej odpornymi na zgniecenie i uszkodzenia podczas transportu.
Dawkowanie i stosowanie krzemu ASX Krzem Plus :
Jakie dawkowanie, termin i sposób stosowania ASX Krzem Plus dla drzew owocowych?
- Zalecana dawka: 0,5 l/ha,
- Termin stosowania: 2-4 zabiegi w sezonie. Pierwszy zabieg – po wytworzeniu pąków kwiatowych, następny bezpośrednio po kwitnieniu, kolejne co 10-14 dni do początku dojrzewania owoców.
- Zalecana ilość wody: 250 l/ha,
- Sposób aplikacji: nawożenie dolistne.
Jakie dawkowanie, termin i sposób stosowania ASX Krzem Plus dla porzeczki, maliny, agrestu, borówki?
- Zalecana dawka: 0,5 l/ha,
- Termin stosowania: 2-4 zabiegi w sezonie. Pierwszy zabieg przed kwitnieniem, kolejne – do fazy dojrzewania owoców, co 10-14 dni oraz jeden zabieg po zbiorach owoców.
- Zalecana ilość wody: 250 l/ha,
- Sposób aplikacji: nawożenie dolistne.
Jakie dawkowanie, termin i sposób stosowania ASX Krzem Plus dla truskawki?
- Zalecana dawka: 0,5 l/ha,
- Termin stosowania: 2-4 zabiegi w sezonie. Pierwszy zabieg – po ruszeniu wegetacji wiosennej, następny nie później niż w fazie białego pąka, kolejne wykonywać do początku dojrzewania owoców oraz dwa razy po zbiorach owoców.
- Zalecana ilość wody: 250 l/ha,
- Sposób aplikacji: nawożenie dolistne.