w

Dojrzały brzoskwinie – włochate kuzynki nektarynek – jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych polskich owoców.

Dojrzały brzoskwinie – włochate kuzynki nektarynek – jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych polskich owoców. Rzeczywiście polskich, bo już od dawna brzoskwiniowe sady wkomponowały się w rodzime krajobrazy, zwłaszcza na Dolnym Śląsku – „Agrobiznes” z 11.08.2021r.

Na Dolnym Śląsku dojrzały jabłka perskie, czyli brzoskwinie.

Pierwsze odmiany już zdążyliśmy zebrać i zaczynają się kolejne. Jest u nas w sadzie bardzo dobry plon. Brzoskwinie są bardzo ładne, udały nam się

– informuje Maciej Karczewski sadownik z Lutyni.

Drzewa brzoskwiniowe są pyszne a drzewa kapryśne.

Sad brzoskwiniowy nie jest wcale prostą dyscypliną. Wymaga jednak sporego nakładu pracy jak i finansów żeby faktycznie udały się pięknie te owoce. Głównym problemem jest zbyt duża podaż w zbyt krótkim momencie tych brzoskwiń. Polskie brzoskwinie muszą konkurować z importem, który jest przygotowany na to, aby mieć tzw. „długie życie na półce”. My staramy się produkować to maksymalnie naturalnie, w związku z tym nie są tak trwałe na półkach sklepowych jak importowane brzoskwinie, dlatego też import wypiera krajową, nie mniej krajowe brzoskwinie są najsmaczniejsze.

– mówi Maciej Karczewski.

źródło: tvp.pl /„Agrobiznes” z 11.08.2021r.

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rębak do likwidacji drzew z korzeniami, czyli usuwanie sadu [VIDEO]

Do Polski nadciągają afrykańskie upały…