w

Czy produkcja ekologiczna ma przyszłość?

Czy produkcja ekologiczna ma przyszłość? USA stawiają na jabłka bio!

Stany Zjednoczone, jako jeden z liderów w produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, odnotowują dynamiczny wzrost popularności produktów bio, a jabłka organiczne stają się hitem!

Według danych USDA, w minionych latach rozkład sprzedaży żywności ekologicznej w USA był zróżnicowany regionalnie. Obecnie obserwujemy jednak wyrównanie trendu – popyt na produkty bio rośnie w całym kraju.

Chociaż produkcja i sprzedaż w regionie Pacyfiku utrzymują się na wysokim poziomie (około 32% sprzedaży w 2021 r.),znaczący wzrost udziału sprzedaży odnotowano w innych regionach. Na Środkowym Zachodzie sprzedaż produktów organicznych wzrosła z 6% do 8% w latach 2012-2021, a na północnym wschodzie udział wzrósł do prawie 16% z 11% w tym samym okresie.

Jeszcze bardziej imponująco wygląda wzrost sprzedaży na południowym wschodzie, w regionie Delty, gdzie w ciągu zaledwie 9 lat odnotowano 3582-procentowy wzrost – z 4 milionów dolarów do 143 milionów dolarów rocznie! Co ciekawe, ten imponujący wzrost nastąpił mimo utrzymujących się wyższych cen produktów bio.

Firma Stemilt Growers, czołowy producent owoców w USA, potwierdza ten trend. Uprawiając w systemie ekologicznym głównie brzoskwinie, nektarynki i jabłka, obserwuje ona znaczący wzrost popytu na jabłka bio.

„Około 30% naszej uprawy jabłek to uprawy organiczne, a ten odsetek z roku na rok rośnie o około 30%” – mówi Brianna Shales, dyrektor ds. marketingu Stemilt Growers. „To część strategicznego rozwoju produkcji bio w stanie Waszyngton,którego klimat doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej.”

W odpowiedzi na rosnący popyt, Stemilt Growers poszerza ofertę o nowe odmiany jabłek organicznych, takie jak SweeTango i Cosmic Crisp. Firma rozważa również pozyskiwanie owoców bio z półkuli południowej, np. z Chile, aby uzupełnić niedobory w sezonie pozawęgetacyjnym.

Biorąc pod uwagę rosnącą popularność żywności ekologicznej w USA i na świecie, a także rosnące inwestycje firm takich jak Stemilt Growers, produkcja jabłek ekologicznych z pewnością będzie się dynamicznie rozwijać. Produkty bio zdominują sklepowe półki, stając się coraz bardziej dostępne dla konsumentów.

Przyszłość produkcji ekologicznej, a w szczególności jabłek bio, rysuje się obiecująco. Rosnąca świadomość konsumentów na temat korzyści płynących ze spożywania żywności organicznej, w połączeniu ze wzrostem inwestycji ze strony producentów, stwarza sprzyjające warunki do dalszego rozwoju tego sektora.

UDOSTĘPNIJ

Jedne drzwi się zamykają, trzeba otworzyć kolejne! 

Mniejsza ilość, wyższa cena – polski eksport jabłek