w ,

Czy będą zmiany w podatku cukrowym?

FOTO: istockphoto

Wyłączenie z opłaty cukrowej napojów – w których składzie są tylko cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku – i nektarów z owoców o wysokiej kwasowości, których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia – zakłada projekt ustawy, opublikowany w sobotę na Rządowym Centrum Legislacji.

W sobotę na Rządowym Centrum Legislacji opublikowany został projekt zmian w ustawie o zdrowiu publicznym. Wnioskodawcą projektu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W Ocenie Skutków Regulacji wyjaśniono, iż nowelizacja ustawy zakłada wyłączenie z katalogu napojów podlegających opłacie od środków spożywczych (tzw. opłata cukrowa):

  • napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, „ponieważ są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą i nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami”
  • nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml.

Ponadto proponuje się objęcie opłatą syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.

W OSR ukazano, że w celu „stymulowania prozdrowotnych wyborów konsumentów od dnia 1 stycznia 2021 r. została wprowadzona opłata od środków spożywczych (tzw. opłata cukrowa), która wpływa na wzrost cen napojów słodzonych oraz napojów z zawartością kofeiny lub tauryny”. Podano, iż opłata ta została wprowadzona, by zachęcić producentów do redukcji ilości substancji słodzących, a konsumentów do wyboru zdrowszych produktów.

Zauważono jednak, że aktualnie opłatą tą objęte są nektary z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz soki rozcieńczone wodą.

Podsumowano, iż: „Na rynku napojów ww. wyroby konkurują z tańszymi pod względem kosztów produkcji napojami, które zawierają w swoim składzie jedynie wodę z dodanymi aromatami, barwnikami i cukrami. Stąd wyłączenie nektarów z owoców o wysokiej kwasowości oraz soków rozcieńczonych wodą z katalogu napojów objętych opłatą od środków spożywczych przyczyniłoby się do zwiększenia ich atrakcyjności, a także pozytywnie wpłynęło na wykorzystanie krajowego potencjału produkcji owoców i warzyw oraz sytuację gospodarstw rolnych”

źródło: money.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komisja Europejska zatwierdzi glifosat do 2033 roku

Co daje codzienne jedzenie jabłek?