Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach informuje o czarnych kropkach na brzoskwiniach. Niestety ale w tym roku to częsty problem wielu sadów towarowych i nasadzeń amatorskich. Objawy występują na brzoskwiniach zwyczajnych (#Prunus persica (L.) Batsch).
Objawy: małe, kuliste, oliwkowe plamy, które z czasem robią się ciemniejsze i powiększają się. W miejscu plam może tworzyć się warstwa korka i owoce w tym miejscu pękają. Pęknięcie mogą być miejscem wnikania innych patogenów
Sprawcom tych objwawów jest parch brzoskwini – choroba grzybowa, której sprawcą jest Cladosporium carpophilum. Poraża przede wszystkim owoce, ale również liście i niezdrewniałe pędy.
Warunki pogodowe w tym roku sprzyjają rozwojowi parcha brzoskwini – ciepła i deszczowa aura idealnie odpowiada patogenowi, stąd wysokie nasilenie choroby.
Jak ograniczyć? Warto zbierać porażone owoce, aby nie stanowiły źródła infekcji na przyszłość oraz wycinać pędy, na których widać niepokojące przebarwienia/ plamy.
źródło i foto: Instytut Ogrodnictwa – PIB