w

Co wyróżnia jabłka grójeckie i łąckie?!

Polska znana jest w świecie z uprawy jabłoni. Pyszne jabłka są naszą wizytówką. W centrum Polski, w rejonie Grójca, 14 lat temu powstało stowarzyszenie „Sady grójeckie”. Co wyróżnia jabłka z tego regionu?

Region grójecki ma specyficzny mikroklimat, charakteryzujący się dużymi amplitudami temperatur między nocą a dniem. Te różnice, w okresie przed zbiorami dają jabłkom wspaniały kolor oraz szczególne właściwości zdrowotne, dzięki zawartości antyoksydantów. Jabłko grójeckie posiada certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne – to gwarancja jakości, smaku i pochodzenia jabłek.

W Małopolsce – w Kotlinie Łąckiej sady owocują kolejną polską chlubą – jabłkami łąckimi. Te, podobnie jak grójeckie, posiadają unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Dzięki wysokiej kwasowości można stwierdzić, iż jabłka łąckie mają tzw. górską zieloną nutkę, czyli są wyraziste w smaku, bardziej kwaśne i bardziej aromatyczne. Owoce te charakteryzują się również dużą jędrnością miąższu i soczystością.

 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odszkodowania za słupy energetyczne!

Zdrowa żywność w sklepach praktycznie nie drożeje. Wkrótce ma być też taniej!