w ,

Cięcie zimowe winorośli

Cięcie zimowe to kluczowy zabieg pielęgnacyjny, który ma znaczący wpływ na zdrowie, owocowanie i wygląd winorośli. Właściwie wykonane cięcie stymuluje wzrost nowych pędów, zapewnia optymalne warunki do rozwoju owoców i zapobiega chorobom.

Kiedy ciąć winorośl zimą?

Najlepszy czas na cięcie zimowe to okres spoczynku rośliny, czyli od końca listopada do końca lutego. Należy unikać cięcia w czasie mrozów, ponieważ może to uszkodzić pędy.

Jak ciąć winorośl zimą?

Cięcie zimowe polega na usunięciu starych, chorych i uszkodzonych pędów. Należy również wyciąć pędy, które krzyżują się lub rosną zbyt gęsto.

Oto kilka podstawowych kroków do wykonania:

  1. Oceń krzew: Dokładnie obejrzyj krzew winorośli i oceń jego stan. Zidentyfikuj pędy, które należy usunąć.
  2. Usuń stare i chore pędy: Wycinaj pędy, które są grube, zdrewniałe i mają ciemny kolor. Usuń również pędy, które są chore lub uszkodzone.
  3. Wybierz pędy owocowe: Wybierz kilka zdrowych pędów, które będą owocować w przyszłym roku. Pędy owocowe powinny być cienkie, elastyczne i mieć jasny kolor.
  4. Cięcie wykonuj ukośnie, aby woda nie zalegała na ranach.
  5. Rany po cięciu można zabezpieczyć odpowiednim produktem.

Zapraszamy na pokaz cięcia winorośli do filmu „Zimowe cięcie winorośli” dr hab. Dawida Olewnickiego:

Cięcie zimowe winorośli to prosty zabieg, który ma duże znaczenie dla zdrowia i owocowania rośliny. Stosując się do powyższych wskazówek, możesz samodzielnie wykonać cięcie zimowe i zapewnić swojej winorośli optymalne warunki do wzrostu i rozwoju.

UDOSTĘPNIJ

Kredyty skupowe – są dostępne limity dla banków współpracujących z ARiMR

Ceny jabłek na rynku hurtowym w pierwszym tygodniu marca