Wakacje powoli zmierzają ku końcowi. Chcemy jednak za wszelką cenę zachować smak i aromat letnich podróży. Z pomocą przychodzą nam dwie najnowsze propozycje od Braci Sadowników: Tłoczone Jabłko z pomarańczą oraz Musujące Jabłko i pomarańcza. W obydwu przypadkach jest to połączenie dwóch bardzo popularnych wśród Polaków soków tłoczonych na zimno: z jabłek oraz pomarańczy.
Tłoczone Jabłko z pomarańczą Braci Sadowników to połączenie słodyczy polskich jabłek z temperamentem hiszpańskich pomarańczy. To w 100% sok tłoczony na zimno, naturalnie słodki i mętny – bez dodatku cukru, barwników ani konserwantów. Jest poddawany lekkiej pasteryzacji: to daje bezpieczeństwo spożycia przy zachowaniu walorów smakowych świeżych owoców.
Musujące Jabłko i pomarańcza Braci Sadowników to połączenie smaku polskich jabłek i hiszpańskich pomarańczy z mocą wody z bąbelkami. Linia MUSUJĄCE JABŁKO Braci Sadowników to pierwsze w Polsce musujące napoje na bazie tłoczonych na zimno soków owocowych bez dodatku cukru i substancji słodzących. Wyróżniają się wysoką zawartością soków (nawet 60%!) oraz krótkim składem: tylko soki tłoczone i woda gazowana.
Produkty są dostępne w szklanych butelkach i można je kupić w sklepach Lidl, Auchan, Netto, Selgros, Makro, Frisco oraz na stacjach Orlen.
Sok NFC – co to oznacza?
Wszystkie soki używane przez Braci Sadowników – to dotyczy zarówno soku jabłkowego, jak i innych soków z owoców, warzyw czy ziół i przypraw w produktach – to soki NFC. Sok NFC to inaczej sok tłoczony na zimno, litery NFC oznaczają „not from concentrate”. W praktyce oznacza to, że zawartość nie została wytworzona z koncentratu, a powstała w sposób bliski temu, jak przetwarzamy owoce w domu – zostały one umyte, wyciśnięte i przelane do naczynia. Jedynym, co może odróżniać soki tłoczone od tych domowych, jest lekka pasteryzacja, którą często wykorzystuje się w produkcji. Sok zyskuje dzięki niej dłuższą datę przydatności i może być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Czym różnią się soki tłoczone na zimno (NFC) od soków z zagęszczonego soku (FC)?
Obok soków tłoczonych na zimno(NFC) na półce w sklepie można znaleźć soki z zagęszczanego soku (FC). W tym drugim przypadku owoce są poddawane gorącej obróbce, czyli sok powstaje poprzez gotowanie, a następnie jest zagęszczany poprzez odparowanie wody i przewożony do producenta, który następnie tworzy produkt finalny, dolewając do niego wody. Taka metoda pozwala obniżyć koszty, ale pozbawia sok cennych wartości odżywczych.
Soki NFC są zdrowsze od soków z zagęszczonego soku (FC), bo zawierają więcej błonnika i składników mineralnych oraz są dużo smaczniejsze.
informacja prasowa