Dzięki szybkiej reakcji władz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz zastosowaniu odpowiedniego podejścia do kwestii obrotu żywnością w ramach realizowanego „Programu dla szkół’ nie dopuszczono do zmarnowania ponad 1 400 ton produktów.
„Program dla szkół” to działanie delegowane z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Celem programu jest dostarczanie do placówek oświatowych świeżej i zdrowej żywności – owoców, warzyw i produktów mlecznych.
W związku z panującą w Polsce epidemią placówki oświatowe zostały zamknięte,
a dostawy żywności realizowane w ramach „Programu dla szkół” zostały wstrzymane. Dostawcy mieli w swoich magazynach nadwyżki żywności, które mogły ulec zepsuciu. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęła decyzję mającą na celu zapobieżenie zmarnotrawieniu żywności. Równocześnie ARiMR otrzymała od Komisji Europejskiej zgodę na realizację takich działań.
Dostawcy działający w ramach „Programu dla szkół” przekazali ponad 1 400 ton produktów m.in. do szpitali, policji, wojska, innych służb mundurowych, organizacji charytatywnych, domów pomocy społecznej, hospicjów, domów dziecka, a także rodzin zastępczych.
W okresie od 18 marca 2020 roku do 26 czerwca 2020 roku łącznie do potrzebujących trafiło ponad 1 400 ton żywności.
źródło: ARiMR