w

Jabłka grójeckie z symbolem, chronione oznaczenie geograficzne, stają się coraz bardziej rozpoznawalne

Nie sztuka wyprodukować trzeba jeszcze wypromować produkt. Jabłka grójeckie z symbolem, chronione oznaczenie geograficzne, stają się coraz bardziej rozpoznawalne. Ale od sadowników wymaga to ogromnej pracy.

Chronione Oznaczenie Geograficzne to jeden z unijnych znaków jakości żywności. Jabłka grójeckie mogą być nim oznaczane od dwa tysiące jedenastego roku. Unijne symbole jakości żywności są rozpoznawalne na całym świecie. Sięgając po jabłko z takim oznaczeniem konsumenci powinni mieć pewność, że zostały wyprodukowane w konkretnym regionie przy zachowaniu bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności. Ale trzeba im o tym ciągle przypominać. Dlatego tak ważne są kampanie promocyjne. Dofinansowanie na promocje systemów jakości żywności może sięgać siedemdziesięciu procent kosztów. Maksymalnie (1,75 mln zł )milion siedemset pięćdziesiąt tysięcy złotych.
źródło: Agrobiznes TVP
UDOSTĘPNIJ

Wzrasta liczba gospodarstw ekologicznych

Małe spożycie i duże koszty przechowywania