Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię. Owoce i warzywa rosną w niej w bańkach mydlanych.
– Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię, a w zasadzie cieplarnię bąbelkową, która zapewni wzrost plonu i pomoże zmniejszyć ilość wykorzystanej energii – informuje uczelnia.
Tradycyjna szklarnia lub tunel foliowy wykorzystywane przez rolników muszą mieć zapewnione odpowiednie grzanie i wietrzenie, by można w nich było uprawiać warzywa. To natomiast powoduje duże straty energii i produkuje sporo CO2.– W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50% wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję. Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć za pomocą mydlanej piany – dodaje.
Badania nad takim rozwiązaniem prowadzono już blisko 100 lat temu w Norwegii, ale dopiero teraz w Poznaniu powstała technologia umożliwiającą wykonanie cieplarni na skalę przemysłową. – Opracowano system sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputer klimatyczny wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online. Po sukcesie I generacji przyszedł czas na testy i wdrożenie drugiej, ulepszonej o zupełnie inne, opatentowane generatory piany. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i pozwala na bardziej swobodną i efektywną produkcję piany – podkreśla Uniwersytet Przyrodniczy.
Według Włodzimierza Krzesińskiego z Katedry Warzywnictwa, który jest realizatorem projektu, wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95% zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych. – Szklarnia posiada tzw. obieg zamknięty i wykorzystuje zaawansowany system sterowania klimatem. Nie ma tu emisji dwutlenku węgla, ponieważ gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, że można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40% i cieszyć się soczystymi pomidorami w środku zimy.
źródło: poznan.tvp.pl