Holenderski licencjobiorca odmiany Evelina, firma Van Kessel Fruit, informuje o zakończeniu tegorocznych zbiorów. Pomimo szkód spowodowanych gradem, produkcja jabłek Evelina w 2024 roku wzrosła dzięki zwiększeniu powierzchni upraw.
Rozwój i zrównoważona produkcja
W tym roku powierzchnia upraw Evelina została ponownie zwiększona, z nowymi plantacjami w Gelderland, Utrecht i Limburgu, co łącznie daje 40 hektarów. Jabłka Evelina są uprawiane zgodnie ze standardami „On the way to PlanetProof”, przyczyniając się do zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji. Mimo że wzrost powierzchni upraw jest ograniczony dostępnością drzew od włoskiego producenta, firma widzi ogromny potencjał w dalszym rozwoju. W nadchodzących latach Van Kessel Fruit będzie kontynuować zwiększanie powierzchni upraw z istniejącymi i nowymi producentami.
Sezon sprzedaży
Jabłka Evelina ponownie będą dostępne w holenderskich supermarketach Lidl od drugiej połowy października. Dzięki zwiększonej produkcji, Van Kessel Fruit ma nadzieję utrzymać dostępność Eveliny przez dłuższy czas każdego roku, wydłużając sezon sprzedaży. Evelina może być łatwo przechowywana i sprzedawana aż do sierpnia bez utraty jakości.
Kampania „Get influenced!”
Oprócz udanej produkcji i sprzedaży, Van Kessel Fruit skupia się w tym roku również na zwiększeniu świadomości marki Evelina poprzez kampanię „Get influenced!”. Współpracując z popularną influencerką MadebyMowie, firma chce zwrócić uwagę na jabłko Evelina, szczególnie wśród młodych rodzin.
Perspektywy
Evelina jest obecnie trzecią najpopularniejszą odmianą klubową w Europie, po Pink Lady i Kanzi. Ze względu na rosnący popyt, Van Kessel Fruit widzi duży potencjał w utrzymaniu Eveliny jako stałego produktu na półkach sklepowych. „Skupiamy się na supermarketach i chcemy osiągnąć stałą dostępność przez cały rok” – mówi Jacco van Kessel.