- 1513 kontroli sanitarnych w hurtowniach owoców i warzyw
- 567 próbek pobranych do badań laboratoryjnych, głównie pod kątem pestycydów i szkodliwych metali
- 1,4% próbek warzyw i owoców zdyskwalifikowano z powodu przekroczenia norm
Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W okresie od 16 maja do 31 sierpnia 2024 roku, w szczycie obrotu świeżymi owocami i warzywami, Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podjęła działania kontrolne, mające na celu zapewnienie konsumentom bezpiecznych produktów.
Czego dotyczyły kontrole?
Inspektorzy skupili się na identyfikowalności, oznakowaniu produktów i dokumentacji towarzyszącej, a także pobierali próbki do badań laboratoryjnych pod kątem pozostałości pestycydów oraz szkodliwych substancji. Skontrolowano 1492 punkty hurtowe, w tym 974 hurtownie i magazyny.
Wyniki były zróżnicowane – w 137 obiektach stwierdzono naruszenia przepisów, a 10 z nich dotyczyło błędnego lub brakującego oznaczenia kraju pochodzenia produktów sprzedawanych luzem. Co więcej, zdarzały się przypadki braku dokumentacji identyfikującej dostawców oraz nieprawidłowych warunków higienicznych w magazynach.
Wykryte nieprawidłowości:
- brak bieżącej czystości i porządku,
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
- nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
- brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
- prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.
Źródło: GIS