w

GUS: Zbiory jagodowe o 13% mniejsze niż w roku poprzednim.

Główny Urząd Statystyczny podał przedwynikowy szacunek produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2024 r. W porównaniu tegorocznych szacunków do zbiorów z ubiegłego roku przeważają spadki.

Produkcję owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach oceniono wstępnie na niespełna 0,5 mln t, tj. o blisko 13% mniej niż w roku poprzednim.

  • Zbiory malin zostały oszacowane na ok. 78,0 tys. t, tj. o ok. 19% mniej niż w 2023 r.
  • Zbiory porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) wyniosły ok. 100 tys. t, tj. ok. 23% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim.
  • Produkcję porzeczek czarnych oceniono na poziomie 66,3 tys. t, tj. o ponad 27% mniej niż przed rokiem. Spadek owocowania wywołany był uszkodzeniami krzewów i owoców w trakcie wiosennych przymrozków, a następnie stresem roślin spowodowanym niedoborem wody.
  • Zbiory borówki wysokiej oszacowano na 62,8 tys. t, tj. o ponad 1% więcej niż w 2023 r., a aronii na 45,2 tys. t. tj. o ok. 16% mniej niż rok wcześniej.
  • Produkcja truskawek wyniosła niemal 159,0 tys. t i była o ok. 12% mniejsza niż w roku ubiegłym.
  • Zbiory agrestu obniżyły się o ok. 20% do 6,7 tys. t.
  • Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach oszacowano na 33,0 tys. t, tj. o 10% mniej niż w 2023 r. Spadek zanotowano zwłaszcza w przypadku produkcji jagody kamczackiej, dominującej w tej grupie roślin.

– Łączne zbiory owoców z drzew, krzewów owocowych oraz truskawek w 2024 r. oszacowano na prawie 4,1 mln t, czyli o niespełna 17% mniej niż w 2023 r. Wysokie temperatury powietrza w lutym i marcu wpłynęły na przyspieszenie wegetacji roślin od 2 do ponad 3 tygodni w stosunku do średniej wieloletniej. Wcześniejszemu niż zwykle kwitnieniu roślin nie towarzyszyły intensywne obloty zapylaczy, co skutkowało obniżeniem ilości zawiązanych owoców. Z powodu przymrozków pod koniec kwietnia i na początku maja, w wielu regionach kraju odnotowano znaczne uszkodzenia mrozowe pąków kwiatowych oraz zawiązanych już owoców – przypomniał GUS.

Do strat w uprawach przyczyniły się także występujące w drugiej połowie maja opady gradu, którym towarzyszyły silne i porywiste wiatry. Przebieg warunków pogodowych w kolejnych miesiącach okresu wegetacyjnego był zróżnicowany. Pozytywny wpływ na kondycję roślin miały lokalne opady deszczu, notowane w maju, czerwcu oraz w lipcu. Wzrost wilgotności sprzyjał jednak rozwojowi chorób grzybowych i pleśnieniu owoców.

UDOSTĘPNIJ

GUS: zbiory jabłek wyniosą 3,2 mln t, tj. o ok. 17% mniej niż w 2023 r.

Niższe dopłaty dla rolników w 2024 roku