Spożycie warzyw w kraju jest coraz słabsze, w przeciwieństwie do spożycia owoców. Nie są to jednak owoce z naszej strefy klimatycznej. Jabłek jemy połowę mniej, niż w latach 80-tych.
W latach 1982 – 1986 spożycie jabłek wahało się od 22 do 27 kg na osobę, w 2021 r. wyniosło 11 kg.
Niepokojąco spada spożycie jabłek.
– Wg danych prof. Makosza, w latach 1982 – 1986 ich spożycie wahało się od 22 do 27 kg na osobę. W latach 1997 – 2005 utrzymywało się w granicach 20 – 24 kg na /osobę. Od roku 2006 zaczął się znaczący spadek spożycia jabłek – od 17 kg w 2006 do około 13 kg na mieszkańca w latach 2015 i 2016. Według danych, w 2021 roku spożycie jabłek na mieszkańca wyniosło zaledwie ok. 11 kg.
Źródło: KOWR