Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia i lata 2023 Kantar wymienia jabłka, śliwki, maliny i borówki. Konsumpcja śliwek, malin, borówek, truskawek, jeżyn, a także owoców i przetworów z czerwonej porzeczki, czarnej porzeczki i aronii, były najwyższe w historii prowadzonych pomiarów. Prezentujemy najważniejsze dane z sierpniowych badań. Wyniki szczegółowe dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Badanie zrealizował Kantar Polska w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja owoców w sierpniu
W sierpniu najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało aż 79% Polaków. To o 10 p.p. więcej niż w poprzednim miesiącu. Jabłka jedzone są najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a kolejne 12%, aż 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, jadło je 62% badanych. 57% Polaków jadło w sierpniu maliny, a 56% borówki.
Ponad 1/3 Polaków jadła – w tygodniu poprzedzającym badanie – wiśnie (39%), Ttruskawki spożywało 33% badanych. Czerwoną porzeczkę i jej przetwory – 30%, jeżyny – 28%, czarną porzeczkę – 26%, natomiast aronię i jej przetwory – 19%.
Największy wzrost w stosunku do poprzedniego miesiąca odnotowały jabłka (o 10 p.p.) i borówki (o 8 p.p.).
Historyczne rekordy większości badanych gatunków
W sierpniu 2023 najwyższe w historii prowadzonych pomiarów, czyli od 4 lat, deklaracje zanotowały śliwki, maliny, borówka, truskawki, jeżyny, a także owoce i przetwory z czerwonej porzeczki, czarnej porzeczki i aronii.
Wzrost liczby konsumentów owoców „sierpień do sierpnia”
W porównaniu do sierpnia 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie jeżyn (o 6 p.p.). W ubiegłym roku jeżyny w sierpniu jadło 22% Polaków, aktualnie 28%. W liczbach bezwzględnych to odpowiednio – 7,1 mln oraz 9,1 mln. Liczba konsumentów jeżyn wzrosła zatem o 2 mln, tj. o 27%.
W porównaniu do sierpnia 2022 wzrosło spożycie: czerwonej porzeczkii jej przetworów (o 15%), maliny (o 14), aronii (o 12%), borówek i truskawek (o 6%).
W porównaniu do sierpnia 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie jeżyn (o 47%), aronii i jej przetworów (o 27%) oraz przetworów z aronii (27%). W przypadku malin wzrost liczby konsumentów wyniósł 21%.
W skali 3 lat, w porównaniu „sierpień 2023 do sierpnia 2020 roku” spożycie jeżyn wzrosło o 75%, z 5,2 do 9,1 mln konsumentów. W przypadku czarenj porzeczki i jej przetworów wzrost wyniósł 63%, ilość konsumentów wzrosła z 5,2 do 8,4 mln. Wzrost ilości konsumentów aronii i jej przetworów od 2020 roku wyniósł 46%.
Wzrost w wartościach bezwzględnych „premiuje” najbardziej popularne gatunki. Śliwki w ciągu 3 lat zyskały 4,2 mln konsumentów. W sierpniu 2023 roku jadło śliwki ponad 20 mln Polaków.
W okresie „sierpień 2020 do sierpnia 2023” jeżyny zyskały 3,9 mln, przebijając barierę 9 mln konsumentów. Podobny wzrost osiągnęła borówka (3,6 mln), którą w sierpniu 2023 jadło 18,1 mln konsumentów.
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
Projekt badań konsumpcji został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu Polaków.
Monitoring został rozpoczęty w lutym 2020 roku. Badania są pretekstem do promocji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw