w

Sad z Dankowa Dużego najlepszym ekologicznym gospodarstwem w Świętokrzyskim

Podczas Dnia Otwartych Drzwi ŚODR w Modliszewicach (26 czerwca 2022 r.), dyrektor Ośrodka Jerzy Pośpiech (z prawej) wręczył zwycięzcom - Agacie i Dawidowi Piechotom nagrodę dla najlepszego gospodarstwa ekologicznego w 2022 roku w woj. świętokrzyskim [fot. M. Wiaderny]

Gospodarstwo państwa Agaty i Dawida Piechotów z Dankowa Dużego (powiat włoszczowski) zajęło pierwsze miejsce w województwie świętokrzyskim i będzie reprezentowało województwo na etapie krajowym konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2022 roku.

Słów kilka o zwycięzcach

Sadownicze tradycje gospodarstwa z Dankowa Dużego sięgają ponad 100 lat. Gospodarstwo zostało założone w roku 1911 przez Romualda Wendę, pradziadka pani Agaty. Zaczynało od sadu jabłoniowego i zbóż. Dzisiaj areał upraw sadowniczych jest znacznie większy i wynosi ponad 43 hektary, z uprawami porzeczki, agrestu, jabłoni, śliwy i gruszy.

Gospodarstwo swoją działalność opiera przede wszystkim na produkcji i przetwórstwie produktów ekologicznych, a certyfikat ekologiczny posiada od 2011 roku.

Właściciele prowadzą specjalistyczną produkcję sadowniczą z gatunkami:

  • jabłoni (głównie odmiany: Cortland, Jonagold, Gloster, Idaret, Lobo),
  • śliwy (odmiany: Bluefree, Herman),
  • gruszy (odmiany: Konferencja, Lukasówka),
  • porzeczki,
  • agrestu.

Gospodarstwo w Dankowie Dużym wyróżnia przede wszystkim zamiłowanie do ziemi, praca kilku pokoleń, tradycja, a także nowoczesność technologii. Wraz z rozwojem upraw sadowniczych, od 2011 roku korzystano ze wsparcia z funduszy Unii Europejskiej na zakup nowoczesnych maszyn i urządzeń rolniczych.

Produkty z gospodarstwa

Przy gospodarstwie działa własna przetwórnia owoców, a jakość produktów potwierdza certyfikat ekologiczny. Zgodnie z wymaganiami ekologicznego systemu produkcji, przetwory nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących. Zamiast tego proponuje się klientom słoik dżemu zawierający aż od 80 do 100% świeżych, zdrowych ekologicznych owoców, w większości pochodzących z własnych upraw. Certyfikat przetwórni obejmuje przetwory owocowe oraz dodatki do mięs i serów.

Produkty z Sadu Danków

Przetwory (dżemy, konfitury, powidła, musy owocowe, itp.) pakowane są w słoiczki o masie netto ok. 270 gram i pogrupowane są jako:

  • BIO bez dodatku cukru,
  • BIO niskosłodzone,
  • BIO miodowe,
  • BIO dodatki do mięs i serów.

Na nakrętce słoika występują różnokolorowe tkaniny, a każdy kolor ma znaczenie:

  • niebieski – bez dodatku cukru,
  • czerwony – z cukrem trzcinowym,
  • zielony – słodzony miodem.

Produkty z gospodarstwa sprzedawane są na rynku lokalnym (hurtownie, sklepy detaliczne), jak również ogólnopolskim i zagranicznym (głównie poprzez giełdy oraz sklepy internetowe).

Ciekawostką przetwórni jest produkcja dżemów dla legendarnego zespołu Dżem. A wszystko zaczęło się na Dniach Włoszczowy w 2014 roku, gdzie gościł zespół Dżem. Młodzieżowa Rada Miasta przygotowała wówczas koszulki i stoisko z napisem „Włoszczowa lubi Dżem” i częstowała dżemem gości. Pojawił się pomysł, a zespół szukał produktu, który by go dodatkowo promował.

źródło: www.sodr.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przedłużony termin przyjmowania wniosków o dofinansowanie w zakresie rozwoju usług rolniczych

Uwaga na barszcz Sosnowskiego!