w

Holandia: Czerwona gruszka szansą na zaskoczenie konsumentów

W tym roku spodziewana jest pierwsza komercyjna uprawa Red Conference. „Owoce pięknie się rozwijają. Jednak zbiory będą trochę małe. Naturalne przerzedzenie oznacza, że ​​będziemy mieli nieco mniej, ale ładnych dużych owoców, ta uprawa wydaje się bardzo dobrze pasować do rynku  i pozostawia dobre pierwsze wrażenie”.

Staay Food Group ma obecnie 60 hektarów Czerwonej Konferencji w całej Holandii. „Możemy rozpocząć zbiory pod koniec sierpnia. To trzy tygodnie wcześniej niż w poprzednim sezonie” – mówi Joop Vernooij ze Staay Food Group,

„Dotyczy to również Czerwonej Konferencji. Po schłodzeniu te gruszki będą dostępne w sprzedaży od września”.

Według Joopa, na te gruszki jest zainteresowanie lokalnie i za granicą. „Od jakiegoś czasu obserwujemy duży międzynarodowy popyt na czerwone gruszki. Jednak holenderscy konsumenci”, mówi, „pozostali jak dotąd lojalni wobec gruszki Conference”.

„Jeśli chodzi o gruszki, detalistom trudno jest więc zaskoczyć swoich klientów i wyróżnić się. Czerwony wariant znanej Konferencji daje pod tym względem możliwości. Tym bardziej, że te gruszki mają te same cechy i są dobrze dostosowane do stale rosnącego segmentu produktów gotowych do spożycia”.

Jak widzi przyszłość, biorąc pod uwagę stale rosnące ceny? „Nie będzie to łatwe z powodu ciągłej presji cenowej i rosnących kosztów. Hodowcy będą musieli się jakoś wyróżnić. Mamy uderzającą gamę ekskluzywnych odmian (Dazzling Gold, Early Desire, a teraz także Red Conference) i dużą liczbę tradycyjnych twardych owoców. Dlatego uważam, że mamy silną pozycję” – podsumowuje Joop.

Źródło: stayfoodgroup / polskiesadownictwo.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy wzrosną ceny za czarne porzeczki?

Holenderscy rolnicy protestują