Najpopularniejszym owocem w maju były jabłka (85%). Rośnie konsumpcja wszystkich badanych owoców jagodowych. Porównując maj br. do maja ub. roku liczba konsumentów truskawki wzrosła aż o 57%, borówki o 45%, produktów z aronii o 27%, a konsumentów maliny o 25%. Żaden inny gatunek owoców i warzyw w Polsce nie zanotował tak dużego wzrostu jak truskawki i borówki. Truskawki w czerwcu wejdą w szczyt zbiorów. Polskie borówki zjemy po raz pierwszy około 1 LIPCA. To Dzień Polskiej Borówki i Międzynarodowy Dzień Owoców.
Późna wiosna zmienia nasze talerze. 56% Polaków ciągle ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, ale jeszcze w kwietniu było takich osób ponad dwie trzecie (67%). Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. U 47% badanych co najmniej w połowie składa się on z warzyw i owoców. W maju, w porównaniu do kwietnia, wynik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.
Badanie zrealizowano w dniach 13-18 maja 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar zapytał respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Konsumpcja owoców w maju
Najpopularniejszym owocem w maju były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (85%, w kwietniu 88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 15% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się truskawki, które jadło 44% badanych (w kwietniu 28%, w marcu 26%, w lutym %). To o 16 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 16 p.p. więcej niż rok temu w maju.
Ponad dwie piąte (41%) Polaków na początku maja jadło gruszki. To mniej niż przed miesiącem (o 2 p.p.).
zródło: http://polskiesuperowoce.pl/191666-najpopularniejsze-owoce-i-warzywa-maja