Najpopularniejsze owoce i warzywa kwietnia
Najpopularniejszymi owocami kwietnia były jabłka (88%), gruszki (43%) i już truskawki (28%). Najpopularniejszymi warzywami w kwietniu były cebula (88%), pomidory (87%) i ogórki (84%). Patrząc na wyniki z kwietnia 2021 roku najbardziej zyskały: czarna porzeczka (aż 67%), borówka (50%), aronia (26%), maliny (15%) i truskawki (12%). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw są kalafior (o 26%), papryka, brokuły i rzodkiewka.
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 kwietnia 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Konsumpcja owoców w kwietniu
Najpopularniejszym owocem w kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie (w marcu 12%), a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu (w marcu 20%).
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym 45%).
Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku kwietnia jadła truskawki. To o 2 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 3 p.p. więcej niż w rok temu w kwietniu.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw