W ramach zakończonej XII edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2022 odbyła się konferencja, w tym dwie debaty na temat tego jak Zielony Ład wpłynie na zmiany w polskim ogrodnictwie. Mimo krytyki tej unijnej odpowiedzi na zmiany klimatyczne, eksperci są zdania, że Zielony Ład może być szansą dla polskiego ogrodnictwa. W tym kierunku wypowiadali się Poseł Mirosław Maliszewski, Minister Jan Krzysztof Ardanowski, Prezes Maciej Majewski oraz dr Mirosław Korzeniowski, lider zespołu ds. zrównoważonego rozwoju w Core Teamie.
Mamy atuty, którymi możemy wygrać. Mamy kapitał integrowanej produkcji, wiele dobrych praktyk regeneracji gleby, optymalizacji nawożenia czy zrównoważonej ochrony roślin. Mamy bioróżnorodność wpisaną w krajobraz. Nie musimy za to przepraszać
– mówił w wykładzie wprowadzającym dr Mirosław Korzeniowski, prezes Stowarzyszenia AGROEKOTON i członek Core Teamu.
Zielony Ład wywołuje kontrowersje, ale dziś priorytetem jest odpowiedź na pytanie jak radzić sobie z jego skutkami i jak wykorzystać go jako szansę. Na pewno musimy coś zmienić – czas produkować to czego chcą ludzie i na czym można zbudować marżę. Jak by nie było, trendy konsumenckie są w pełni zbieżne z Zielonym Ładem. Na całym świecie rośnie udział odmian klubowych, owoców bez pozostałości i ekologicznych. Tu są dla polskich sadowników szanse na lepszą cenę i pozyskanie nowych konsumentów
– mówił poseł Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP.
– Otwarta dyskusja na temat założeń Zielonego Ładu jest już zakończona. Pytanie: co zrobić by nie stracić i gdzie można zyskać? Nie liczmy tylko na dopłaty. Szansą jest przestawienie się z rolnictwa, które powstało w latach 60. XX wieku, na rolnictwo 4.0, gdzie będziemy zarządzać produkcją, gdzie będzie ona zoptymalizowana, nie „na oko”, gdzie nauczymy się podejmować dużo lepsze decyzje. Mimo wielu słów uzasadnionej krytyki, to jest szansa na przyszłość
– mówił dr inż. Jerzy Próchnicki, niezależny doradca, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.
Ocena sytuacji bieżącej i refleksja na temat jakość żywności, którą chcemy produkować
Po prostu wracamy do korzeni i zdrowych zasad integrowanej ochrony roślin. Stawiamy w nich na metody niechemiczne i wykorzystanie ich w sposób minimalizujący zagrożenie dla ludzi, zwierząt i naszego środowiska. Pandemia, która podniosła świadomość prozdrowotną konsumentów, tylko wzmocni ten trend
– mówiła, prezentując praktykę ekologicznej i zrównoważonej produkcji owoców, dr Dorota Łabanowska-Bury, redaktor Plantpress, IO-PIB, członek Jagodowego Core Teamu.
W ramach Core Teamu połączono potencjał sektora owoców i warzyw. Wśród priorytetowych inicjatyw jest upowszechnienie idei produkcji zrównoważonej. Zapewnienie w branży powszechnej i praktycznej informacji na temat Zielonego ładu, nowej WPR i ekoschematów.
Projekt „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora” realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: CORE TEAM