w

Agrobiznes podaje: Produkcja jabłek w Polsce jest ukierunkowana na przemysł…?!

Agrobiznes TVP1 w dniu 5 stycznia 2021 roku podaje: 2020 rok był Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin. Ten jest Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw – postanowiła Organizacja Narodów Zjednoczonych. Jesteśmy trzecim krajem, co do wielkości produkcji warzyw w Europie, ale w ich spożyciu zajmujemy 6 miejsce od końca europejskiej listy.

Nie lepiej jest z owocami. Chociaż produkujemy ponad 10% wszystkich owoców w Unii, to już pod względem spożycia zajmujemy ostatnie pozycje.

Widać to nawet w przypadku naszej specjalności narodowej. Przeciętny Polak zjada 7 średniej wielkości jabłek miesięcznie. To o połowę mniej, niż 20 lat temu. Być może pandemia zmieni te niechlubne statystyki, bo jabłka stają się symbolem walki o odporność.

Jednak produkcja jabłek wciąż jest ukierunkowana na przemysł, do przetwórstwa trafia ponad połowa zbiorów, co na światowym rynku jest ewenementem – informuje 5 stycznia 2021 roku Agrobiznes TVP1.

W naszych sadach królują 3 odmiany – Idared, Jonagold i Szampion.

Od 30 lat przodują Idaredy, które szczególnie upodobali sobie Rosjanie. Jednak embargo trwa, a poza Moskwą niewielu jest chętnych na taką odmianę.

Efekt ? Od lat najniższe ceny skupu i najdłuższe zalegiwanie w chłodniach.

I chociaż Idaredy mają wysoką trwałość przechowalniczą to jednak nie grzeszą dobrym smakiem. Jak to w naturze coś za coś – Agrobiznes TVP 1.

źródło: tvp.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W styczniu finał dwóch naborów wniosków z PROW 2014-2020

Ochłodzenie, śnieg i temperatura około zera. Prognoza IMGW na najbliższe dni.