Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Polsce (IERiGŻ) w listopadzie 2019 r. Cena jabłka deserowego premium w kraju wzrosła o 107% w porównaniu z ceną jabłek w listopadzie w 2018 r. Cena gruszek wzrosła o 86%.
Największy wzrost cen zakupu rok do roku odnotowano dla takich odmian jabłek, jak Idared (+ 259%) i Jonagored (+ 211%). Najwyższa cena zakupu dotyczyła jabłek odmian Gala a najniższa za Idared.
Zła pogoda w tym roku wpłynęła na jakość jabłek, co doprowadziło do wysokiego odsetka owoców, które nie spełniały wymagań rynku i zostały wysłane do przetworzenia, a jednocześnie wzrosły koszty jabłek do przetworzenia.
W listopadzie 2019 r., W porównaniu z październikiem 2019 r., Cena jabłek do produkcji skoncentrowanych soków spadła o 5%. Cena jabłek do przetworzenia była wyższa o 293% w porównaniu z listopadem 2018 r., W wyniku czego wysokie plony dostaw owoców przewyższały moce produkcyjne, a cena, jaką zaoferowano rolnikom za ich produkty, była minimalna.
Ze względu na wzrost cen zakupu we wrześniu 2019 r. W porównaniu do września 2018 r. Produkcja skoncentrowanego soku jabłkowego spadła o 58%, a produkcja dżemów i soków gotowych do picia z owoców cytrusowych – o 7%. W tym samym czasie produkcja gotowego soku jabłkowego wzrosła o 9%, a produkcja mrożonych owoców – o 8%.
informacje: IERiGŻ, east-fruit.com