w

16 września to „Dzień Szarlotki”!

16 Września to Dzień Szarlotki, dlatego w każdym domu powinna ona obowiązkowo zagościć! Nasza redakcja miała okazję, dzisiaj kosztować pyszną szarlotkę Pani Grażynki. A czy Wy dzisiaj świętowaliście? Jeśli nie, to podsyłamy przepis na najlepszą szarlotkę w Polsce!

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (= 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno „wodnisty” smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

16 Września to Dzień Szarlotki. Jeśli chcecie zrobić ją sami, to najlepsza będzie odmiana Golden Delicious od Jabłek…

Opublikowany przez Jabłka Grójeckie Wtorek, 15 września 2020

Cały przepis w formie ilustracyjnej znajdzie na: www.domowe-wypieki.pl

Foto: www.domowe-wypieki.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy pamiętacie ceny jabłek przemysłowych 16 września 2019 roku?!

Czerwonomiąższowa odmiana „Baya® Marisa”