Czy jabłka ekologiczne będą numerem jeden w produkcji?

Jak będzie wyglądać przyszłość jabłek ekologicznych? Jak się okazuje lokalne organiczne jabłko to prawdziwy hit eksportowy w Austrii.


Prawie 20 % areału jabłkowego jest obecnie prowadzone zgodnie z wytycznymi ekologicznymi. Największa organizacja rolnicza w kraju, Obst Partner Steiermark (OPST), ma już około 50 % sadów ekologicznych!

Ekspert w dziedzinie produkcji ekologicznej Fritz Prem tłumaczy: “Jest wiele powodów, dla których wielu konsumentów nie chce pozostałości pestycydów na swoich owocach. Co więcej, jesteśmy na lepszej pozycji w sensie marketingowym, podczas gdy cztery największe sieci detaliczne, które razem sprzedają ponad 90 procent żywności w Austrii, mają obecnie ponad 20 konwencjonalnych dostawców, w sektorze ekologicznym są tylko 3.

Ogólna nadprodukcja, oznacza to, że co drugie ekologiczne jabłko w Austrii jest eksportowane, a my widzimy stabilne ceny z tego powodu. Ekspert stwierdza również, że europejski rynek produktów ekologicznych rośnie rocznie o około siedem procent.

Ponadto nie ma obecnie niebezpieczeństwa ze strony wielkoskalowego producenta w Polsce, ponieważ nie produkuje się w nim godnych uwagi ilości jabłek ekologicznych.


Firma Prem postrzega przyszłość ekologicznego jabłka jako bardzo pozytywną, jeśli sprzedaż będzie kontynuowana w aktualny, wysoce profesjonalny sposób i jeśli przestrzegane będą zasady produkcji. “Odmiany o atrakcyjnym smaku są koniecznością w przyszłości, a zbyt intensywna produkcja z hektara może być szkodliwa dla smaku, a jednocześnie należy ściśle przestrzegać optimum między ilością a jakością”.

Źródło: www.neuesland.at.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.