Krzemian w malinie, jabłoni i borówce. Czy warto stosować krzem?

Rola Krzemu w odżywaniu roślin sadowniczych.

Coraz więcej producentów włącza do programów odżywiania upraw  produkty zawierające w swoim składzie krzem. Pierwiastek ten w przyrodzie występuje bardzo powszechnie, współtworzy on między innymi skorupę ziemską w prawie 27%. Co tak naprawdę daje nam zastosowanie krzemu w naszych uprawach? 

Krzem w przyrodzie występuje w postaci różnych związków chemicznych np. krzemianów potasu, wapnia, sodu, glinko-krzemianów, a także w postaci krzemionki SiO2. Wszystkie te formy są odporne na wietrzenie i trudno rozpuszczalne w wodzie. Pobieranie krzemu przez rośliny, pomimo jego dużej zawartości w glebie jest utrudnione, ponieważ uwalnianie kwasu krzemowego z krzemionki jest procesem bardzo powolnym i ograniczonym. Uwolniony kwas krzemowy jest niestabilny i łatwo przechodzi w formy nierozpuszczalne, niedostępne dla roślin. Tak więc ilość krzemu w glebie, przyswajalnego dla roślin jest niewielka. Formą dostępną dla roślin i łatwo przyswajalną jest kwas ortokrzemowy o wzorze chemicznym H4SiO4 (Si(OH)4).

Dlaczego warto stosować krzem?

W video-relacji niżej spotykamy się z opiniami na temat krzemu: plantatora malin, plantatora borówki i sadownika. Czy stosują krzem w swoich uprawach i czy widzą efekty? Wszystko dowiecie się z video-relacji:

Dokarmianie krzemem niesie za sobą szereg korzyści, wpływających pozytywnie na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów.

  • Uodparnia rośliny na niekorzystne warunki środowiskowe, które zaburzają rozwój roślin np. susze, nadmierne opady deszczu, zasolenia gleby, silny wiatr, grad etc. 

  • Wzmacnia ściany komórkowe po przez pogrubienie kutikuli, przez co stają się odporne na uszkodzenia mechaniczne.

  • Patogeny grzybowe mają utrudnioną penetracje ścian komórkowych przez co rośliny stają się bardziej odporne na enzymy przez nie produkowane. 

  • Szkodniki kująco-ssące rzadziej żerują na plantacjach na których rośliny są dobrze zaopatrzone w krzem. Wynika to z faktu że akumulacja krzemu w ścianach komórkowych tkanek roślinnych nadaje im dodatkową sztywność. 

  • Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w wielu procesach fizjologicznych roślin – stymuluje tworzenie chlorofilu, intensyfikuje fotosyntezę, przy ograniczonej dostępności światła oraz transport asymilatów do owoców, korzeni i pozostałych tkanek. 

  • Stymuluje pobieranie składników mineralnych z gleby, głównie fosforu. 

  • Pozytywnie wpływa na jakość naszego plonu poprzez istotną poprawę jędrności owoców.

  • Poprawia właściwości przechowalnicze owoców.

Jaki produkt wybrać?

Żeby w pełni wykorzystać potencjał preparatów w których znajduje się krzem, należy wybierać produkty na bazie kwasu ortokrzemowego jest to forma całkowicie dostępna i szybko przyswajalna przez rośliny. Krzem w tej postaci występuje w preparacie Krzemian. Innowacyjna formulacja nawozu oprócz kwasu ortokrzemowego, dodatkowo wzbogacona jest mikroelementami: 

bor B (0,3%), miedź Cu (1,0%), molibden Mo (0,2%) oraz cynk Zn (0,6%), które wpływają korzystnie na procesy metaboliczne zachodzące w roślinach.

Zastosowanie w uprawach ziarnkowych 

Odpowiednie dostarczanie jabłoni krzemu poprawia i wyrównuje wybarwienie owoców. Owoce z dużą zawartością krzemu w tkankach mają wyższą jędrność i lepiej się przechowują. 

Krzemian w uprawie jabłoni aplikujemy od fazy zielonego pąka do zbioru owoców w dawce 0,5-0,8 l/ha. W sezonie zaleca się wykonanie 2-4 zabiegów tym preparatem, w zależności od przebiegu warunków pogodowych i wystąpienia czynnika stresowego dla roślin.

Zastosowanie w owocach miękkich 

W uprawach pestkowych i jagodowych zawartość krzemu w owocach ogranicza ich pękanie, poprawia jędrność dzięki czemu lepiej się zachowują podczas transportu. 

Krzemian w uprawach owoców miękkich aplikujemy przez cały okres wegetacji. W sezonie zaleca się wykonanie 2-4 zabiegów w odstępach 10-14 dni, w zależności od przebiegu warunków pogodowych. 

tekst: Archiwum Programu Doradczego FruitAkademia.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.